REGULI, RUINĂ, REÎNTOARCERE
Autor: George Cornici  |  Album: Porți spre Cer  |  Tematica: Schimbare
Resursa adaugata de geocornic in 14/02/2024
    12345678910 10/10 X
Media 10 din 1 vot

PILDA FIULUI RISIPITOR

E o pildă foarte cunoscută. Poate fi studiată și analizată din mai multe unghiuri. Ne vom concentra de data aceasta la doar trei aspecte și anume: REGULI, RUINĂ, REÎNTOARCERE. Este vreo legătură între cele trei mentionate? Da, toate trei le găsim în Pilda fiului risipitor.

Tot așa de bine ar putea fi intitulată PILDA TATĂLUI IERTĂTOR. Citind-o meditativ, cu atenție, cerând de Sus reveleții cerești privitor la semnificația ei realizăm că e atât de actuală. Atât de actuală!

ACTUALITATE. Zeci de mii, poate milioane de fii risipitori, în toată lumea. Dar întrebarea e: câți se întorc? Pe câți îi cucerește remușcarea?

ÎNCĂ DE LA ÎNCEPUT facem cunoștință cu o familie de evrei. Din fericire ni se dau destule detalii privitor la această familie:

*era înstărită, avea avere 

*avea 2 fii 

*tatăl îi iubea pe amândoi 

SE PARE că cel mai mic era un copil-problemă. Cum? iresponsabil, nechibzuit, fără perspectiva viitorului, risipitor.

SĂ CONSIDERĂM CEREREA FIULUI MIC; a fost ca un pumnal în inima tatălui. Cei ce au studiat cultura popoarelor din orient au ajuns la concluzia  că în privința părții la moștenire niciodată fiii nu inițiau discuția, ci tatăl. Deci probabil că fiul dorea chiar moartea tatălui. Cunoaștem azi cazuri de genul acesta.

SAU: tata dacă nu te grăbești să mori(situație când intru în posesia părții mele) atunci eu nu mai am răbdare să aștept, dă-mi ce mi se cuvine. Dumnezeu îl mai ține în viață, ei bine, eu nu mai am răbdare. Nu m-ar mira ca el să fi zis în sinea lui “Doamne Tu m-ai creat fără răbdare” 

Nu e nici o îndoială, tatăl a încercat să-l convingă să renunțe la capriciul lui, la nebunia lui. Dar fiul voia independență așa cum mulți vor în zilele noastre. Mare atenție aici: el părăsește nu doar casa tatălui ci și pe DUMNEZEUL TATĂLUI. Si aici sunteți rugați să recitiți Ieremia 1:12-13 

CE L-A DETERMINAT să-și facă bagajele și să părăsească dragostea tatălui? Tinerii de azi de de ce își fac bagajele și pleacă în căutare de... . de ce? Căutare de independență?

I)REGULI

În orice familie, pe lângă dragoste, afecțiune, purtare de grijă, mai există reguli, bune orînduieli care. Da, te duci să ai distracție cu prietenii, dar la ora 9 ești acasă! Urmărești un film dar un film educativ!

Sunt o necesitate a vieții. Fără reguli în societate ar fi haos. Imaginați-vă circulția fără regului de circulație. Sau ne mutăm într-un nou cartier și ne place mult dar mâine niște proiectanți decid să construiască o uzină nucleară peste drum. Cum ar fi? Deci dacă o societate funcționează pe bază de reguli credeți că în familie, bisrică poate fi diferit? O, NU!

E ERA COMUNICĂRILOR RAPIDE și Internetului. Așa se face că mulți tineri sunt îndoctrinați cu o idee nevrednică: și anume că părinții, profesorii, autoritățile nu au altă menire decât să le facă viața mizerabilă, s-o ruineze prin tot felul de reguli... . nu face asta, nu viziona asta, nu mergi acolo etc etc 

ÎN FAMILIE a existat dragostea, afecțiunea; dar și buna orânduială necesară. Dar sfidarea bunei orânduieli atrage după sine RUINA.

II) RUINĂ.

Trăim în lumea consecințelor. Orice decizie va avea consecințe.

Mă întreb: când tânărul nostru a luat decizia să părăsească o bună stare și situație, s-a gândit el la consecințe? E clar că nu! Cititorul e rugat să meargă la Plângeri 1:9 

Cum ne raportăm noi la ceea ce spune Cuvântul? Ce seamănă omul aceea va secera. Neglijarea acestui principiu atrage după sine catastrofe, dureri, prăbușiri.

Poetul englez Byron scria versuri la fel de armonioase ca Eminescu al nostru. Dar a venit o periodă în viața lui când a alunecat pe panta plăcerilor pământești. Nu mai era ce a fost. Și iată ce a scris: “Spinii pe care acum îi culeg provin din planta ce eu însumi am plantat-o; spinii m-au înțepat și acum sângerez; ar fi trebuit să știu ce produce această plantă Cu ce avem de-a face aici? CONSECINȚE.

CÂT DE JOS A AJUNS? S-a coborât atât de jos că mai jos nu se putea.

*a rupt relația cu familia 

*a trasformat partea lui în bani lichizi pentru a putea cheltui după voia lui 

*a răspândit bani cum răspândește semănătorul sămânța 

*a ajuns la porci 

*era culmea umilinței și înjosirii pentru un evreu să ajungă slujitor la porcii unui netăiat împrejur.

Banii s-au dus, plăcerile, ospețele s-au terminat, cînd bani nu mai sunt toți te părăsesc. DE CE? Plăcerile păcatului sunt de-o  clipă.

Ce-i de făcut când prietenii se termină, când bani sunt risipiți și când distracțiile se termina? Dacă pilda s-ar fi termi at aici unii ar fi zis că își merită soarta. Dar din fericire nu se termină cu starea de ruină.

III) REÎNTOARCERE

Cum și-a venit în fire? Cum a realizat că merge spre iad? Îndemnuri de Sus?

Nu e ușor să te reîntorci acolo unde ai dat cu piciorul în dragostea de tată. A părăsit familia și localitatea cu mândrie, aroganță, sfidare. Trebuia să se întoarcă ruinat și în umilință. Trebuia să învingă rușinea degradării. Trebuia o schimbare de 180 grade. Aceasta e pocăința. Să-ți vezi starea de nevrednicie. ȘI-A VENIT ÎN FIRE.

APLICAȚIE. Una din problemele cu care se confruntă azi biserica este faptul că mulți îl acceptă pe Isus dar nu se pocăiesc de păcatele lor și în curând vor părăsi Biserica; vor fi înapoi la viața din lume. CE TRIST!

REÎNTOARCERE, POCĂINȚĂ /O decizie bună, hptărâtoare pentru destinul etern. Și totuși mai gtrebuie meționat ceva foarte important și adevărat.

*putea să-și vină în fire de mii de ori

*putea să se reîntoarcă de mii de ori

Ce mai trebuia? HARUL. DRAGOSTEA TATĂLUI. Harul îmi e de-ajuns, afirmă apostolul Pavel. Harul finalizează lucrarea. Tatăl l-a primit pe fiu cu multă bucurie. În har e iubire și iertare.
Nu avem un Dumnezeu distant la care să nu avem access. El vrea comunicare cu creatura. Ne iubește și ne înțelege, dar vrea de la noi pocăință.

Nu vezi tu omule că bunătatea Lui ne îndeamnă la pocăință?

George Cornici

14 Feb. 2024

 

 

 

Până în acest moment nu au fost adăugate comentarii.
Statistici
  • Vizualizări: 869
Opțiuni